ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΛΑΔΕΥΣΗΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ (ΠΑΝΟΥ ΡΗΓΑ)

 Ολοκληρώθηκε και η κλάδευση με τομές σύντμησης για την αυστηρή μείωση του ύψους του πλατάνου στο κεφαλόβρυσο (οδός Πάνου Ρήγα). Ο συγκεκριμένος πλάτανος είχε δεχθεί κλαδευση αυστηρή προ περίπου 15ετία και ειχε αναπτύξει πολλούς βλαστούς στα σημεία τομής. Αυτοί οι βλαστοί παρουσίαζαν ίδιο πάχος στη βάση και στο μεγαλύτερο μήκος τους με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν σε κάποια μεγάλη πίεση από ριπές αέρα κλπ. Το ότι δεν είχε σπάσει κάτι μέχρι τώρα οφείλεται και στο πλέγμα που δημιουργούν οι κλάδοι του πλατάνου και συμπεριφέρονται ως "σώμα" στις διάφορες ανεμοπιέσεις. 


Στο παλαιότερο κλάδεμα οφείλονται και οι μεγάλες ουλές - κουφάλες που έχουν δημιουργηθεί στα σημεία τομής και οι οποίες άλλες έχουν αρχίσει να σέπονται, άλλες εμφανίζουν αρχές ξήρανσης και άλλες έχουν δημιουργήσει σημεία στα οποία συγκεντρωνεται νερό, ρύποι κλπ. Όλα αυτά δεν είναι προς καλόν του δέντρου. Δημιουργήθηκαν τομές για να φύγει το νερό απ όπου είχε συγκεντρωθεί, καθαρίστηκαν κάποιες από αυτές τις εστίες αλλά πρέπει να στεγνώσουν καλά, να καθαριστούν και να αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.

Προτιμήθηκε η μείωση των βλαστών σε φρέσκο ξύλο ώστε αυτό να επουλωθεί σύντομα, δημιουργήθηκαν ουσιαστικά κεφαλές για την ανάπτυξη νέων βλαστών. 
Το αργότερο την επόμενη διετία θα πρέπει να γίνει καθαρισμός με αφαίρεση των λαιμάργων που θα προκύψουν και ανά διετία η ελαφριά κλάδευση ή και όπου υπάρχει πρόβλημα αφαίρεση δυστυχώς και παλάιότερου ξύλου με την  δημιουργία σιγά σιγά νέων κεφαλών βλάστησης. 






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΩΙΔΙΟ

ΚΛΑΔΕΥΣΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ (ΟΔΟΣ ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ)

ΑΥΤΟΨΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΤΥΠΗΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ