ΚΛΑΔΕΥΣΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ


Ξεκίνησαμε την κλάδευση σε ένα δύσκολο πλάτανο αυτόν στην πλατεία Κεφαλοβρύσου επί της οδού Πάνου Ρήγα. 


Το συγκεκριμένο δέντρο είχε υποστεί αυστηρή κλάδευση προ περίπου 15ετίας (σύμφωνα με τα λεγόμενα το περιοίκων) με αποτέλεσμα να έχει εκπτύξει βλαστούς σε πυκνότητα (θύσανους) στα ακρα του λεπτούς και μακρείς (όπως σχεδόν σε όλα τα δέντρα που κλαδεύονται με αυτόν τον τρόπο).Δυστυχώς δεν είχε ληφθεί καμμία πρόνοια για αραίωμα στα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να ξηραίνονται, ενώ το κυριότερο στα σημεία που έγιναν οι τομές να έχουν δημιουργηθεί κοιλότητες οι οποίες κρατάνε νερό. Οι δε λαίμαργοι οι οποίοι εκπτύχθηκαν αρχικά και πλεον έχουν γίνει μεγάλοι κλάδοι κρατούνται ουσιαστικά από τον φλοιό αυτών των τμημάτων αυτών  κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνους σε περίπτωση ταλάντωσης λόγω αέρα.

 
ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΛΑΔΕΜΑ


Το λυπηρό είναι δυστυχώς ότι δεν πρόκειται να αποφύγουμε την αυστηρή πάλι κλάδευση επειδή είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τις υπάρχουσες κοιλότητες διατηρούμενες (οι οποίες είναι και γεμάτες νερό- φαίνεται στην παραπάνω φωτό σε κύκλο η τομή που δημιούργησα για να φύγει το νερό από μέσα) θα εχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον σήψη του βραχίονα πρόςς τα κάτω και την σίγουρη αποκόλληση των κλαδίσκων από πάνω του. 





Κλαδεύτηκε ελαφρώς επίσης ο πλάτανος και για τα χαμηλά του μέρη που βρίσκονται πλησίον του δρόμου για το φόβο πιθανής κρούσης επάνω στους κλάδους φορτηγών και μεταφορά της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους. 

Το καλύτερο θα ηταν να μην ακουμπήσουμε καθόλου τον πλάτανο παρά μόνο για τα λαίμαργα ή ξηρά του τμήματα αλλά δυστυχώς πληρώνουμε αμαρτίες παλαιοτέρων επεμβάσεων που γίνονται πολλές φορές όχι με γνώμονα την επιστήμη αλλά με το ότι δυστυχώς δασικά είδη βρέθηκαν  σε χώρους οι οποίοι μετά από 500 χρόνια έχουν γίνει ολόκληρες πόλεις. Γι αυτό το λόγο δυστυχώς πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε υπό έλεγχο τα δέντρα ώστε να μην προκληθεί το οποιοδήποτε ατύχημα αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα επέμβαση όποτε αυτή απαιτηθεί.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΩΙΔΙΟ

ΚΛΑΔΕΥΣΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ (ΟΔΟΣ ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ)

ΑΥΤΟΨΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΤΥΠΗΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ