ΚΛΑΔΕΥΣΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ (ΟΔΟΣ ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ)

    Το συγκεκριμένο δέντρο είχε δεχθεί παρέμβαση προ 3-5 ετών (δεν θυμάμαι ακριβώς) με αυστηρό κλάδεμα σύντμησης,αλλιώς γνωστό και ως κορφολόγημα, ίσως επειδή είχε ξεφύγει κάπως σε ύψος (τι σημαίνει άραγε ψηλό δέντρο δεν έχω καταλάβει ακόμα) . 
    Αποτέλεσμα αυτού είναι η ανάπτυξη πολλών κλαδων και κλαδίσκων στον αποκοπέντα κλάδο. Δεν υπάρχει χώρος έτσι να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσάρτηση στο δέντρο και συγκρατούνται μόνο από ένα λεπτό στρώμα νεου ξυλου που αναπτύσσεται μετά το κλάδεμα. Η νεα αυτή ανάπτυξη σε αυτα τα σημεία είναι τόσο πυκνή που λίγοι πλευρικοί κλάδοι μεγαλώνουν στους καινούργιους κλάδους. Δεν αποκτούν -όσοι αναπτύσσονται- ικανοποιητικό κωνικό σχήμα πράγμα που σημαίνει ότι έχουν την ίδια ανάπτυξη τόσο στη βάση όσο και στην κορυφή. Αυτό τους κάνει αδύναμους. 
    Ας πάμε πάμε λοιπόν στο πλατάνι μας.Προσπαθήσαμε, δυστυχώς χωρίς να μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως και εμείς να κορυφολογήσουμε σε σημεία, τουλάχιστον επεμβαίνοντας σε νεο ξύλο το οποίο θα μπορέσει σύντομα να επουλωθεί. 



Προσπάθεια μας ήταν να διατηρήσουμε όσους κλάδους μπορούσαμε με τομές κατακόρυφες και αραίωσης ενώ με τομές σύντμησης προσπαθήσαμε ουσιαστικά να δημιουργήσουμε νέες κεφαλές με την προυπόθεση ότι το φθινόπωρο τουλάχιστον θα αραιωθούν και θα διευθετηθούν έτσι ώστε να δημιουργήσουμε υγιείς νέους κλάδους με σωστή πρόσφυση. Εαν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα δέντρο σε ύψος ο σωστός τρόπος είναι το συνεχές κλάδεμα υπο την μορφή αραίωσης και όχι ο ακρωτηριασμός τους κάθε 5 χρόνια.

τοποθέτηση απολυμαντικού και προστασίας στο σημείο τομής εξαιτίας του μεγέθους της. Σε μικρότερες τομές δεν απαιτείται.




Παλαιότερη τομή η οποία δεν έκλεισε ποτέ. Νέα τομή σεβόμενη την πτυχή και το κολλάρο  του ξύλου έτσι ώστε να μπορέσει να κλείσει σύντομα.

Στο συγκεκριμένο πλατάνι θα πάμε άλλη μια μέρα.







    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΩΙΔΙΟ

ΑΥΤΟΨΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΤΥΠΗΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ